‘

Μπαίνοντας σε ένα χώρο με χρώματα και παιδικές ζωγραφιές, όλο αυτό μοιάζει σαν ένα ταξίδι, ένα ταξίδι στη φαντασία, ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα, ένα ταξίδι στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Μια παιδική ζωγραφιά αποτελεί την αναπαράσταση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των προβληματισμών και των ανησυχιών που έχει ένα παιδί. Βλέποντας ένα παιδί να ζωγραφίζει και να μας μιλά για τη ζωγραφιά του είναι σαν να μας ανοίγει το παράθυρο για να μπούμε στον κόσμο του.
Η ζωγραφική είναι μια συμβολική γλώσσα που φανερώνει τη νοητική και ψυχολογική εξέλιξη ενός παιδιού και στην ουσία μεταφράζει όσα οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν. Μέσα από τη ζωγραφική το παιδί αποτυπώνει αυτό που βλέπει και νοιώθει με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται.
Στις μέρες μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και στη θέσπιση γερών θεμέλιων για τη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας. Όλο και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο ότι η ακαδημαϊκή εξέλιξη ενός παιδιού είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί καθώς ένα παιδί καλό είναι να μάθει να διαμορφώνει την προσωπικότητα του και αποκτά πληροφορίες για τον κόσμο μέσα από τις σχέσεις του, το παιχνίδι, το σχολείο αλλά και τις τέχνες. Η ζωγραφική αποτελεί μια οικουμενική, διαχρονική μορφή έκφρασης μέσα από την οποία το παιδί απελευθερώνει τις πιο βαθιές ασυνείδητες ανάγκες.
Οι παρορμήσεις μπορούν να γίνουν χρώματα και σχέδια βρίσκοντας έναν υγιή τρόπο να διοχετευτούν. Παραδείγματος χάριν το άγχος που οδηγούν ένα παιδί στην ονυχοφαγία, μπορεί να γίνει χρώμα και σχέδιο.
Μέσα από τη ζωγραφική, είτε πρόκειται για ένα δομημένο σχέδιο είτε για ένα αδόμητο σχέδιο, το παιδί μαθαίνει να οριοθετεί τον εαυτό του και τους άλλους.
Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει, μαθαίνει ότι τα έργα του έχουν αξία και ότι όταν προσπαθεί και βάζει ενέργεια σε κάτι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους του αποκτώντας αυτοπεποίθηση.
Οι βαθύτεροι φόβοι παίρνουν μορφή και χρώμα, το παιδί νοιώθει ότι με το να δίνει μορφή στους φόβους του γίνεται και κυρίαρχος άρα αυτό που φοβάται παύει να είναι τόσο άγνωστο, τόσο μεγάλο.
Η ζωγραφική μέσα από τα αστείρευτες πηγές έμπνευσης και τον πλούτο των υλικών της καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία άρα όσο πιο δημιουργικός είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο ευέλικτος γίνεται στη ζωή του. Η δημιουργικότητα δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καλλιεργεί τη σκέψη του, να φεύγει από την ακαμψία και να είναι προσαρμοστικός.
Ας σκεφτεί, λοιπόν, ο καθένας πόσα μπορεί να κερδίσει μέσα από μια ζωγραφιά.
Μια ζωγραφιά που μοιάζει με ένα ταξίδι που διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας άλλωστε το αθώο παιδικό χέρι που ζωγραφίζει μας φέρνει πιο κοντά με την αυθεντικότητα! (Οι ζωγραφιές του άρθρου ανήκουν στην αγαπημένη μου ανιψιά, Ειρήνη, την οποία και ευχαριστώ για την ευγενική της χειρονομία)
Η ζωγραφική είναι η αναπαράσταση εικόνας με σχέδιο και χρώμα. Είναι μία μορφή τέχνης, μέσω της οποίας το άτομο αυτοεκπληρώνεται, εκφράζει τα εσωτερικά του συναισθήματα, αποβάλει την ένταση της καθημερινότητας και από μόνη της η δημιουργία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο της Εργοθεραπευτικής πρακτικής με παιδιά, η ζωγραφική μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, και να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς κατά τις διαδικασίες της αξιολόγησης αλλά και της παρέμβασης. Ορισμένοι από αυτούς αναλύονται παρακάτω:
1. Η ζωγραφική δίνει πληροφορίες για τα αναπτυξιακά ορόσημα
2. Λειτουργεί προπαρασκευαστικά για την ανάπτυξη της γραφής
3. Συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων
4. Βοηθά στην ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων
5. Λειτουργεί ως εργαλείο για την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
Η ζωγραφική καθώς επίσης και άλλες μορφές τέχνης ενσωματώνονται στα προγράμματα Εργοθεραπείας στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις μαθησιακές, αναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του κάθε παιδιού.
Πηγή: