Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΓΚΑΜΙ
Από τον 1ο αιώνα, όταν το χαρτί εμφανίστηκε στην Κίνα, οι άνθρωποι άρχισαν να του δίνουν διάφορα σχήματα.
Τον 6ο αιώνα μοναχοί βουδιστές μετέφεραν τα μυστικά του χαρτιού στην Ιαπωνία όπου άρχισε να χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή. Οι Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί φτιάχνοντας δώρα και απασχολώντας τα παιδιά τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μένουν στο σπίτι. Έτσι το δίπλωμα του χαρτιού έγινε παράδοση και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά φτάνοντας ως τις μέρες μας. Στα ιαπωνικά “oru” σημαίνει διπλώνω και “kami”= χαρτί.
Τα πρώτα σχετικά βιβλία γράφτηκαν τον 18ο αιώνα και το όνομα origami εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα.
Το σύμβολο αυτής της τέχνης είναι το πουλί γερανός. Ο γερανός θεωρείται ιερό πουλί για τους Ιάπωνες και πιστεύεται ότι μπορεί να ζήσει έως χίλια χρόνια. “Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο αν κάποιος διπλώσει 1.000 χάρτινους γερανούς, μπορεί να ζητήσει την εκπλήρωση μιας ευχής από το ιερό αυτό πουλί.”
Το origami έφτασε στη Βόρεια Αφρική από τους Άραβες και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη όταν οι Moors κατέκτησαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Ισπανοί στη συνέχεια μετέφεραν αυτή την τέχνη διπλώματος του χαρτιού στη Λατινική Αμερική , την ονόμασαν Papiroflexia και τη διάνθισαν εφαρμόζοντας ορισμένες καινούριες τεχνικές.
Έτσι το origami εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ασχολούνται μ’ αυτό.
Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης , αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά , η αρχιτεκτονική , η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α.
Με την εικαστική αυτή τέχνη μπορούν να ασχοληθούν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες ή δεξιότητες. Με το origami αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων, αλλά τονώνεται και η αυτοπεποίθησή τους μιας και κατασκευάζουν ένα τέλειο δημιούργημα. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, ξεκινώντας από τα πρώτα στάδια και μαθαίνοντας τις διπλώσεις και τα τσακίσματα, μπορούμε να κατασκευάσουμε υπέροχα καλλιτεχνήματα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι βοηθά την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας στα παιδιά, τη συγκέντρωση και τη χαλάρωση, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με το origami βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του Alzheimer.
Το χαρτί που χρησιμοποιείται για τα origami μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά , τα οποία είναι πιο ανθεκτικά , αφού δεν σκίζονται και έτσι τους δίνουμε πιο εύκολα φόρμα που θέλουμε. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει.
Στο παραδοσιακό origami δημιουργείς ένα σχέδιο χρησιμοποιώντας ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί- συνήθως 15x15 εκ διάσταση. Υπάρχει και η τεχνική του kirigami στην οποία επιτρέπεται και το κόψιμο με ψαλίδι (kiru σημαίνει κόβω) ενώ στην τεχνική του storygami -που απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά- παράλληλα με τα διπλώματα διηγείσαι ένα παραμύθι.
Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται , νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν.
Οι σύγχρονοι δημιουργικοί τρόποι διπλώματος δημιουργήθηκαν από τον Akira Yoshizawa , ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Sam Randlett εισήγαγαν το σύστημα γραμμών και τόξων που χρησιμοποιείται στα διαγράμματα οδηγιών.
Με μια αναζήτηση “origami diagrams” στο Internet μπορεί όποιος θέλει να βρει πολλές σελίδες με διαγράμματα origami.
Βιβλιογραφία
www.origami.as Joseph Wu Origami
www.paperfolding.com Paperfolding.com