Όταν πλησιάζει το καλοκαιροί και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ο μικρός μου γιος ξεκινάει να κάνει κάθε ήμερα την ερώτηση ” Ποτέ θα πάμε στην θάλασσα;” “Δεν ζεστάθηκε ακόμα;”
Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε όλες μας. Και εμείς κακά τα ψέματα το θέλουμε. Αλλά γιατί; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Τι είναι αυτό που μας εξιτάρει μικρούς και μεγάλους ;
“…..και επειδή όλοι καταγόμαστε από την θάλασσα. Και είναι ενδιαφέρον βιολογικό γεγονός ότι όλοι μας, έχουμε στις φλέβες μας ακριβώς το ίδιο ποσοστό άλατος στο αίμα μας που υπάρχει και στον ωκεανό και ως εκ τούτο, έχουμε αλάτι στο αίμα μας, στον ιδρώτα μας ,στα στα δάκρυα μας. .Είμαστε δεμένοι με τον ωκεανό. Και όταν επιστρέφουμε στην θάλασσα είτε για να ταξιδέψουμε είτε για να την κοιτάξουμε επιστέφουμε εκεί από όπου προήλθαμε.”
John F. Kennedy
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εκτίμησαν τα οφέλη και την ευεργετικότητα που προσφέρει το θαλασσινό νερό στην υγεία μας και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό. Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού.
Νερό VS Φαγητό
Προσωπικά όταν φεύγουμε για παράλια παίρνω μαζί μου και το ψυγείο:) εκτός από όλα τα αλλά. Με το που φτάνουμε αρχίζει μια ακόρεστη πείνα σαν να μην έχουν φάει ποτέ στην ζωή τους .Γιατί συμβαίνει αυτό ; Πολύ απλά ο καθαρός αέρας , ο ήλιος , το παιχνίδι τους ανοίγει την όρεξη αλλά θερμίδες μηδέν . Σε ένα παιδί με δυσκολία στην διατροφή του , ο καλύτερος σύμμαχος είναι το νερό.
Ήλιος και δερματικές παθήσεις
Στην παραλία, η θερμότητα του ήλιου επηρεάζει το ενδοκρινικό μας σύστημα. Πιο ειδικά, είναι το μέρος του σώματός μας που εκκρίνει ενδορφίνες, τις φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα μας που έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί αποβάλλοντας το άγχος.
Παράλληλα, η έκθεση στον ήλιο καθίσταται ευεργετική για ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία (υπεριώδες φως) αποκαθιστά την ξηροδερμία.
Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διάλυμα άλατος βελτίωσε την ενυδάτωση του δέρματος και μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της φλεγμονής του δέρματος, όπως την ερυθρότητα και την τραχύτητα σε σύγκριση με το νερό της βρύσης.
Η θάλασσα ηρεμεί
Η θάλασσα ηρεμεί μικρούς και μεγάλους Η έρευνα δείχνει ότι ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλο μεταφέροντας σας σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Χαλαρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μυαλού και του σώματος.
Η επαφή με τη θάλασσα, αλλά και με τη φύση γενικότερα, μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στα βάθη του εαυτού μας. Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και στα παιδιά. Η θέα του ανοιχτού ορίζοντα, η αισθητική που προσφέρει η φύση, τα μεγάλα μαγευτικά τοπία, τα αρώματα είναι καθοριστικά για να νιώσουν ελεύθερα.
Το θαλασσινό νερό χρησιμοποιείται από πολλούς για τη συνολική βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, καθώς ενεργοποιεί μηχανισμούς επούλωσης του σώματος για την καταπολέμηση παθήσεων όπως το άσθμα, την αρθρίτιδα, τη βρογχίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους, καθώς και κοινούς πόνους. Μάλιστα, το μαγνήσιο ανακουφίζει από τη νευρική ερεθιστικότητα και αυξάνει την αίσθηση της ηρεμίας
Θάλασσα = Ελευθέρια
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα καλυτέρα έργα και παιδικά είναι με θέμα την θάλασσα;
Ο πλοίαρχος Νέμο, το νησί των θησαυρών, η μικρή γοργόνα , Μπομπ σφουγγαράκι και αλλά πολλά , Νέμο κτλ. κτλ. είναι αγαπημένα σε κάθε γένια. Ολόκληρο τον χειμώνα είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε μια ρουτίνα και ένα κάρο ρούχα . Πόσες φορές έχει το παιδί την ευκαιρία να παίξει φορώντας ελάχιστα ρούχα και χωρίς παπούτσια; Συνήθως, μόνο το καλοκαίρι στην παραλία. Το παιχνίδι στη θάλασσα ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερη δράση. Εκτός, όμως, από την ψυχαγωγία, έχει και γενικότερα βιολογικό όφελος, γιατί ικανοποιεί την ανάγκη του για κίνηση, περιπέτεια, πειραματισμό, εκτόνωση και εξερεύνηση. Ψάχνοντας στην άμμο για μικρούς θησαυρούς, φτιάχνοντας κάστρα και νησάκια, νιώθει πως μπορεί να εκφραστεί. Αλλά και η επαφή με το «απέραντο» της θάλασσας προκαλεί μια ψυχική ανάταση, μια τεράστια ευεξία και ισορροπία. Από την άλλη, η επαφή του με τα στοιχεία της φύσης, το νερό, την άμμο ή τα βότσαλα και το φως του ήλιου ενισχύει αυτό το αίσθημα.
Θαλασσινό νερό και υγεία
Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συστατικά του θαλασσινού νερού απορροφώντας εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, ενώ κολυμπάμε. Παράλληλα, εισπνέοντας τον θαλασσινό αέρα ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τη γιατρό Connie Hernandez. Επιπλέον, ειδικοί ισχυρίζονται ότι το κολύμπι σε θαλασσινό νερό ανοίγει τους πόρους στο δέρμα, ενώ επιτρέπεται η απορρόφηση των θαλάσσιων μετάλλων και η αποβολή των τοξινών που προκαλούν διάφορες ασθένειές Ο κύριος σκοπός της θαλασσοθεραπεία ή η θεραπεία με θαλασσινό νερό είναι να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος. Πράγματι, η κολύμβηση σε ζεστό θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία αποκαθιστώντας βασικά μέταλλα που έχουν μειωθεί από το άγχος, την κακή διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Θαλάσσια Φαντασία
Δεν εμπνέονται μόνο οι μεγάλοι από την θαλασσινή αύρα αλλά και τα παιδιά .Όποιο παιδί και αν ρωτήσεις δεν θέλει να φύγει από την παραλία γιατί απλά περνάει όμορφα και διασκεδάζει Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ψυχολόγους, διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Η θάλασσα είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ερεθισμάτων για την κατάκτηση δεξιοτήτων .Τα παιδιά έχουν ένα μοναδικό τρόπο να επεξεργάζονται πληροφορίες. οι νέες παραστάσεις και οι εξερεύνηση πραγματικά τους συναρπάζει. Τους βοηθά να κοινωνικοποιηθούν και να κάνουν καινούργιους φίλους .
Θα μπορούσα να απαριθμώ όλα όσα μας προσφέρει. Γενικά πιστεύω πως η θάλασσα είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι βοηθάει όλους και μην ξεχνάτε..
ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΞΕΓΝΙΑΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ 5