Δυστυχώς στα δυο χρονιά τις πανδημίας άκουσα και είδα πολλά αρνητικά σχόλια για το σχολείο. Για να προετοιμάσουμε το παιδί για την εισαγωγή του στην κοινωνία του σχολείου ή για την νέα σχολική χρονιά θα πρέπει πρώτα εμείς να κατανοήσουμε τον ρόλο του σχολείο ώστε να μπορούμε να το διδάξουμε στο παιδί μας .
Η πανδημία ανέδειξε το σημαντικό ρόλο του σχολείου στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Με τους μαθητές στο σπίτι, η σχολική κοινότητα απουσιάζει και η επαφή μέσω του διαδικτύου δε μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης. Τα παιδιά απουσιάζουν από το φυσικό χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τα ενδιαφέροντα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση αποτελεί στους νέους ανθρώπους σημαντική συνιστώσα για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Η πανδημία αυτή δίνει την ευκαιρία για επαναξιολόγηση του σχολείου που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας. Δηλαδή, ένα σχολείο που η θα είναι μαθητο-κεντρικό, με διδακτική μεθοδολογία, με εξατομικευμένη προσέγγιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Υγειονομικοί, παιδαγωγοί και ψυχολόγοι πρέπει να υποστηρίξουν το έργο των δασκάλων και καθηγητών γιατί η σωστή εκπαίδευση είναι συνώνυμη της υγείας.
Το σχολείο, με τη γενικότερη έννοια της παιδείας, είναι ένα σύστημα που αντανακλά το πολιτιστικό επίπεδο ενός τόπου. Αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς θεσμούς κοινωνικοποίησης. Όλα τα «πολιτισμένα» έθνη επιθυμούν την επαγγελματική και γενική μόρφωση των πολιτών τους και αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του σχολείου. H καλλιέργεια του νου θεωρείται σήμερα τόσο απαραίτητη όσο και η τροφή για το σώμα. Σκοπός του σχολείου είναι να προάγει τον πολιτισμό. Για την κατανόηση και τη μετάδοση του πολιτισμού μας από τη μια γενιά στην άλλη.
Το σημερινό σχολείο δεν αρέσει στους μαθητές. Οι γονείς δεν το εμπιστεύονται και οι καθηγητές δεν εμπνέονται απ’ αυτό. Αποτελεί ένα απαρχαιωμένο σχολείο το οποίο βρίσκεται έξω από την σύγχρονη πραγματικότητα. Το πραγματικό σχολείο πρέπει να ανταποκρίνεται στην κοινωνική πραγματικότητα, δηλαδή να είναι ελκυστικό στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος του είναι η ολοκληρωμένη γενική μόρφωση των μαθητών αλλά και η καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους.
Το σχολείο πρέπει να…
- αναπτύσσει την κριτική σκέψη και τον κοινωνικό προβληματισμό,
- τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη των μαθητών.
- vα σέβεται τη διαφορετικότητα,
- να συνδέει τον άνθρωπο με την κοινωνία και το περιβάλλον, με γενικό σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολίτη οποίος θα μπορεί να συμμετέχει στο «κοινωνικό γίγνεσθαι».
Σ’ αυτό το σχολείο η γνώση θα κατακτάται μέσα από τον προβληματισμό και την κατανόηση, την ενεργό συμμετοχή των μαθητών με τη μέθοδο της έρευνας, τη διαρκή επικοινωνία μαθητών καθηγητών, τη συμμετοχή του σχολείου στην κοινωνία-κοινότητα και τη συμμετοχή της κοινωνίας στο σχολείο. Σπουδαιότερο και αποτελεσματικότερο μέσο είναι το σχολείο.
Ο άνθρωπος για να μπορεί να μετέχει στη σημερινή κοινωνία και να εκτελέσει το χρέος του ως πολίτης χρειάζεται να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας της κάτι το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος και όχι μόνο.
Για να γίνει εφικτό αυτό, θα πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να διδαχθεί βασικές έννοιες που χαρακτηρίζουν την κοινωνία στην οποία ζούμε όπως για παράδειγμα την έννοια της «ετερογένειας» .
Το σχολείο λοιπόν φροντίζει ώστε ο μελλοντικός πολίτης να συλλάβει με το νου του ότι δεν μοιάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους ούτε εξωτερικά ούτε ως προς τον χαρακτήρα.
Συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του σχολείου κατά του ρατσισμού ή παρακολουθώντας σχετικές ομιλίες εκπαιδευτικών του, ένας μαθητής συνειδητοποιεί τι σημαίνει προκατάληψη και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οφείλει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι σε αυτή.
Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό, η αποδοχή της διαφορετικότητας ξεκινά με τον σεβασμό που δείχνει στα υπόλοιπα μέλη της μικρότερης κοινωνίας που ονομάζεται σχολείο. Μόνο αν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σεβόμαστε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του άλλου και αναγνωρίσει την ισότητα που πρέπει να επικρατεί ανάμεσα μας, θα μπορέσει να πορευτεί σωστά στην υπόλοιπη ζωή του.
Στη σημερινή μη ομοιογενή κοινωνία το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο. Το σχολείο πρέπει να μας μαθαίνει να αποδεχόμαστε το διαφορετικό και να είμαστε κατά του ρατσισμού, γιατί πλέον ζούμε σε μία χώρα με πολλούς ξένους, δηλαδή είμαστε μία χώρα που βιώνει το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, το σχολείο πρέπει να μας μαθαίνει να ξεχωρίζουμε τα κοινά στοιχεία που ενώνουν όλους τους ανθρώπους και να εκτιμούμε την αξία των άλλων πολιτισμών. Έτσι, κι εμείς με τη σειρά μας θα συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε όλοι ίσοι και πως έχουμε ίσα δικαιώματα, γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.
Με λίγα λογία με αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα αναζητάμε και επιζητάμε το καλύτερο σχολείο για το παιδί μας.
” Όμως βασικός παράγοντας αυτών είναι να είστε ενεργοί και συνεργάσιμοι με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Μην έχετε απαιτήσεις χωρίς πρώτα εσείς να προσφέρετε. “