“Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.”
Μια Ινδιανικη παροιμια
Όταν μου πρότειναν να γράψω αυτό το άρθρο ξεκίνησα να γραφώ σχετικά με την ρύπανση και γενικά για την καταστροφή του πλανήτη και γενικός για όλα όσα ακούμε πλέον καθημερινά.
Όπως καταλάβατε άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να αγγίξω την ψύχη σας όχι με τα ίδια και τα ιδία , αλλά με λόγια που έχουν ειπωθεί από ανθρώπους καταξιωμένους και με φωτογραφιες που αγγιζουν ,ξεκινώντας όμως από την παροιμία και την ιστορία αυτών των φυλών που εκτιμούσαν και σέβονταν κάθε τι ζωντανό.
Πόσα όμως διδάγματα δεν άφησαν πίσω τους; Πόση σοφία κι αλήθεια; Και πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν έστω και λίγο οι πολιτισμένοι αποικιοκράτες διδάσκονταν από τα διδάγματα των «άγριων» Ινδιάνων. Σεβασμός. Στη ζωή, στη φύση, στον άνθρωπο.
Οι Ινδιάνοι ήξεραν να σέβονται τη Γη και ολόκληρη τη φύση όσο λίγοι στον κόσμο ολόκληρο. Κι αυτό αποτελούσε κοινό χαρακτηριστικό όλων των Ινδιάνικων φυλών. Για τους Ινδιάνους η Γη ήταν η Μεγάλη Μητέρα και ο Ουρανός ο Μεγάλος Πατέρας. Κι όσο για τους λευκούς θεωρούνταν παράλογο και δείγμα έλλειψης πολιτισμού των Ινδιάνων το να μην εκμεταλλεύονται τη γη, άλλο τόσο παράλογο για αυτούς φάνταζε η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη εκμετάλλευσή της, μιας και η Μητέρα Γη μπορούσε να εξασφαλίσει σε όλους όσα πραγματικά χρειάζονται. Ο σεβασμός που έδειχναν στη φύση, δεν περιορίζονταν μόνο στη Γη ως οντότητα, αλλά και σε καθετί που τους προσέφερε για να ζήσουν. Οι κυνηγοί Ινδιάνοι, μετά το κυνήγι συνήθιζαν να τιμούν και να ευχαριστούν το ίδιο το ζώο όταν το θήρευαν για την τροφή που τους παρείχε. Οι δε γεωργοί Ινδιάνοι πίστευαν πως τα φυτά επικοινωνούν με τους ανθρώπους και αξίζουν επίσης τον σεβασμό μας. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι σοφοί της φυλής των Aparaho «Όλα τα φυτά είναι αδελφοί και αδελφές μας. Μας μιλούν και αν αφουγκραστούμε, μπορούμε να τα ακούσουμε».
Μόνο όταν θα έχετε κόψει και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν θα έχετε δηλητηριάσει και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν θα έχετε ψαρέψει και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.
Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.
Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος
Μόνο αφού έχουμε χάσει τα πάντα, είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα.
Chuck Palahniuk, 1963-, Αμερικανός συγγραφέας
Το νερό και ο αέρας, τα δύο ζωτικά ρευστά από τα οποία εξαρτάται όλη η ζωή, έχουν γίνει παγκόσμιοι σκουπιδοτενεκέδες.
Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος
“Η Γη έχει επιδερμίδα και αυτή η επιδερμίδα έχει ασθένειες. Μια από αυτές τις ασθένειες λέγεται «άνθρωπος».”
Φρίντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος
“Ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, και ο πόλεμος που κάνει εναντίον της φύσης είναι αναπόφευκτα ένας πόλεμος εναντίον του ίδιου τού εαυτού του.”
Rachel Carson, 1907-1964, Αμερικανίδα βιολόγος & συγγραφέας
Αγαπητές μελλοντικές γενιές: Δεχτείτε, παρακαλώ, τη συγνώμη μας. Είχαμε γίνει τύφλα από το πετρέλαιο.
Κουρτ Βόνεγκατ, 1922-2007, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας